Страх в Силистренско от чума по свинете

Заразата погубва животни в съседна Румъния, появяват се предупреждения да се колят прасета сега вместо да се чака до Коледа

Силистренска област е нащрек заради опасност от влизането на африканска чума по свинете на наша територия, съобщава БТВ. Огнище на болестта има само на 120 км. от района в румънския град Констанца.

„Това, което се случва в Южна България с дребните преживни животни, ако дойде чумата на територията на силистренска област, това ще последват и свинете. Там където влезе вирусът, единственият начин е евтаназията”, посочи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в града д-р Себахатин Халид.

За пръв път от 11 години ямата на Граничния пункт е напълнена с дезинфектанти. Листовки предупреждават да не се внасят хранителни продукти от Румъния.

Досега африканска чума на територията на България никога не е откривана. Стопаните не знаят какво да правят след призива на ветеринарите да колят животните още сега и да консервират месото за зимата вместо да чакат до Коледа.