Антоний Гълъбов: Не е работа на президента да ходи в Болярово

Селата с болни от чума животни трябваше да бъдат затворени, смята политологът

"Работата на държавния глава не е да ходи в Болярово. Тези действия рушат доверието в институциите." Това заяви социологът Антоний Гълъбов пред NOVA телевизия. Той коментира посещението на Румен Радев преди дни в Болярово, където беше установено вторично огнище на чума по животните. 

"Радев говори от села, площади, улици. Това не е институция", допълни той и определи Радев като „още един председател на опозиционна партия“. С Нинова ли се конкурира, кой ще бъде по-близо до животните?, попита той.

"Чия е тази баба, госпожа Дора? Опитът това да бъде инструментализирано като лице на мизерия на българския народ е изключително порочно. Ако имаше такъв проблем, тези села трябваше напълно да бъдат затворени, защото това е заплаха. Тук не става въпрос да бъде допуснат някой някъде", заяви Гълъбов. 

Гълъбов и социологът Андрей Райчев бяха категорични, че проблемът с чумата по дребните преживни животни се употребява. Гълъбов потвърди, че постоянно се играе със страховете на хората. Според него например изобщо не е трябвало да има пазарлъци заради чумата, а директно е било редно да се затварят селата. "Умъртвеният добитък е трябвало да бъде застрахован, вместо в момента стопаните „да се пазарят за обезщетенията, които ще получат”, допълни Гълъбов.