КЗК каза „не“ на сделката за „Нова ТВ“

Водещите позиции на придобиваното предприятие в може да наруши конкуренцията в медиите, смята регулаторът

КЗК забрани придобиването на контрол от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху дейността на "Нова Броудкастинг Груп" АД, и непряко върху нейните дъщерни дружества "Нет Инфо" АД и "Агенция Ева" ООД, се казва в съобщение на антимонополния регулатор.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от получаването му от кандидата.

При анализа си комисията е отчела водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което повдига у нея опасения за ефекта от сделката върху конкурентната среда на този пазар, както и за хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия.

КЗК е установила, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, и утвърден имидж.

Според антимонополната комисия значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Позицията на MTG:

“MTG е изненадана от решението на българската Комисия за защита на конкуренцията да блокира продажбата на Нова Броудкастинг Груп на PPF. MTG ще проучи детайлно всички документи.“