ЕК ще съди Унгария заради мигрантите

Свят

19-07-2018, 14:37

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Брюксел критикува страната и заради „Стоп Сорос“

ЕК предава Унгария на Съда на ЕС, а причина са законите срещу мигрантите. Националното законодателство н Унгария не съответства с това на ЕС относно предоставянето на убежище.

ЕК започна процедура срещу Будапеща още през 2015 г., въпреки това до този момент страната не е направила достатъчно в тази посока и затова се предприема и последната фаза – обръщане към съда.

Унгария разрешава подаването на молби за закрила само в определени центрове, където служителите са малко и се чака дълго, се отбелязва в съобщение на ЕК. Освен това при вземане на решение за връщане на мигранти случаите им не се разглеждат индивидуално.

Ако съдът се произнесе в полза на Брюксел, Унгария може да бъде осъдена на парична глоба.

Друга критика, която ЕК отправя към страната е във връзка с новия й закон „Стоп Сорос“. Той на практика криминализира подпомагането на мигранти.

Ако Съдът на ЕС подкрепи основанията на еврокомисията, Унгария може да бъде осъдена на глоба, която ще плаща, докато съобрази законодателството си с европейските изисквания. Няма срок за произнасянето на съда. Национални, международни и неправителствени организации на хора, които искат да помогнат на мигранти при търсенето им на убежище, са вече преследвани от закона.