Президентът: Моето служебно правителство събра 1,6 млрд. от енергетика; ГЕРБ: Това са лъжи!

Управляващите дават 3 дни на Румен Радев да докаже с документи твърденията си

Президентът Румен Радев и ГЕРБ влязоха в противоречие относно средствата в енергетиката, събрани от служебното правителство. Държавният глава се похвали с космическа сума, постигната от назначения от него кабинет – 1,6 млрд. лв. стари вземания от енергетиката.

„Служебното правителство събра просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че там нарочно, от определени компании не са търсени тези вземания“, коментира още президентът, запитан за отправените претенции за по-ниска събираемост на приходи от служебното правителство в началото на 2017 г.

Тази сума силно озадачи управляващите. Бюджетът на министерство на енергетиката е 250 млн. лв. в приходната си част за цялата 2107 г. и няма как да се говори за сумите, извадени от президента, поясни енергийният министър Теменужка Петкова. Тя разказва, че с изненада чула коментара и цитираните от Румен Радев цифри, които дори не били преувеличени, а били чиста лъжа.

„Фалшиви новини все по често се разпространяват, стигат до българското общество и създават невярна, неточна, лъжлива представа за реалността“, заяви тя.

Това е огромна сума, която няма как да бъде събрана за 3 месеца в Министерство на енергетиката или в някое друго министерство, коментира председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.