Почетен плакет за световната шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева - bulgaria.utre.bg

Почетен плакет за световната шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева

18 юли 2018, 16:41 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Министерство на младежта и спорта

Мащабна реконструкция на атлетическа инфраструктура се извършва в България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетни плакети на Александра Начева и нейния треньор Стойко Цонов за спечелената титла в тройния скок от Световното първенство по лека атлетика до 20 години в Тампере (Фин) и сребърния медал от Европейското първенство до 18 г. в Дьор (Унг). Българската скачачка извоюва златото с отличните за възрастта й 14,18 м. Този резултат е европейски рекорд за девойки до 18 г. и най-добро постижение в света за сезона за девойки до 18 и до 20 г. Това е първа световна титла за България в тази възрастова група от 2006 г. насам.

„Благодаря Ви за това, което направихте. Световна титла с толкова сериозен резултат е нещо фантастично и искрено Ви поздравявам за успеха. Прекрасно е, че Александра ще участва и на Европейското първенство за мъже и жени, защото там тя ще придобие безценен опит. Аз съм убеден, че Алекс ще премери успешно сили с най-големите, а след това очаквам да спечели квота и за Олимпийските игри в Токио“, каза министър Кралев.

Освен на Европейското първенство за мъже и жени в Берлин през август, на Александра Начева предстои и участие в Летните младежки олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври.

По време на срещата, на която присъства и президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов беше обсъдена и мащабната програма за атлетическа инфраструктура, която стартира още по времето на първия министерски мандат на Красен Кралев. Най-сериозният проект беше реконструкцията на стойност 7 млн. лв. на „Асикс Арена“, която не беше използвана за лека атлетика от 2011 г. насам. Бяха извършени ремонти на пистите в Сандански и Хасково и бе газифицирана закритата писта в Сливен.

В момента тече процедура за ремонт на стойност 139 000 лв. на закритата лекоатлетическа писта в Пловдив, на която води своята подготовка Александра Начева. През август ще бъде готова закритата писта на Локомотив (Пд), на която тренира Габриела Петрова, като стойността на реконструкцията е 515 000 лв. Предстои да бъде обявена обществена поръчка на стойност 365 000 лв. за ремонта на втората кръгла атлетическа писта в България – зала „Добротица“ в Добрич.

Подготвя се обществена поръчка на стойност 388 000 лв. и за ремонт на закритата атлетическа писта в Кюстендил. Ремонтира се откритата писта на Националния стадион „Васил Левски“. Закупено е атлетическо оборудване за лека атлетика за високопланинската база „Белмекен“. През септември ще бъде обявена обществена поръчка за ремонт на стойност 4 млн. лв. за стадион „Академик“, който се намира в непосредствена близост до „Асикс Арена“, където ще се оформи център за леката атлетика.

Добромир Карамаринов изтъкна, че когато всички проекти бъдат завършени нуждите на българските лекоатлети по отношение на спортната инфраструктура ще бъдат изцяло обезпечени.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета