Земеделският министър: Депутати са на мястото на заразата и пречат, могат и да я разнесат

Животновъдите искали 300 евро на овца, Порожанов е категоричен – няма как да стане

Народни представители са на мястото на заразата с чума по дребните преживни животни и пречат за ограничаването й. Това заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов на пресконференция след Консултативния съвет с животновъдните браншови асоциации. Още вчера народни представители от БСП, начело с председателя Корнелия Нинова, спретнаха протест в засегнатия район.

Земеделският министър предупреди, че присъствието на политици и недоволни граждани на място и възпрепятстването на евтаназията на животните крие риск от разнасяне на болестта.

„Всички много добре разбираме и сме с пълно съчувствие към всеки един стопанин, затова че самият акт на евтаназия е много неприятен акт. Разбира се, това неслучайно предизвика обществено и инициирано обществено недоволство. В момента се появяват помощници. Знаете, че в момента дежурят народни представители, на които органите на реда не могат да им направят каквото и да е“, обясни ситуацията министърът.

Румен Порожанов коментира и ситуацията с козите на баба Дора, които все още не са унищожение въпреки че възрастната жена не пречи на властите.

„Не искам да кажа, че се е съгласила, примири се”, каза той. Пристигнали на място протестиращи обаче възпрепятстват отговорните институции, заплашват ги и хвърлят по служителите тежки предмети.

Порожанов коментира и позицията на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, която продължава на да противи. Възраженията им са основно по отношение на размера на компенсациите, като животновъдите настояват за 600 лева на овца. Според министъра подобна сума е абсурдно висока. Обеща обаче, че помощта, която ще се отпусне, няма да е по-малко от 190 лева.