Еврокомисарят по здравето: Евтаназията беше единственият начин - bulgaria.utre.bg

Еврокомисарят по здравето: Евтаназията беше единственият начин

17 юли 2018, 18:24 | Габи Иванова
  • Снимка:
    EC Audiovisual Service

„Този вирус е много опасен и не е време за политически игри“, заявява той. Брюксел поема 75% по разходите за компенсации на собствениците

Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата по овцете и козите в Южна България. Това е заявил пред БНТ еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Брюксел ще покрие 75% от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни. В случай като този, когато вирусът се пренася между животните, единственият начин е тези, които са заразени, да бъдат убити, категоричен е комисарят по здраве.

„Този вирус е много опасен и не е време за политически игри. Искам да напомня на българското общество, че момента имаме и друг вирус в Румъния - в Дунавския регион има африкански свински грип“, казва Андрюкайтис.

„В Румъния хората също не разбират какво става, но те виждат как прасетата им умират. Констанца е много близо до българската граница. Можете ли да си представите какво ще стане, ако африканския свински грип дойде и в Северна България, след като на на юг има чума. Моля ви - бъдете много бдителни и внимателни по отношение на вирусите и заболяванията“, предупреждава еврокомисарят.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета