Вече има нов най-богат човек в модерната история – ето кой е той! - bulgaria.utre.bg

Вече има нов най-богат човек в модерната история – ето кой е той!

17 юли 2018, 13:30 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Freeimages.com/Tracy Olson

Рекордът на Бил Гейтс от 100 млрд. долара през 1999 г. падна

Светът вече има нов най-богат човек в новата си история. Това е американският предприемач и собственик на Амазон Джеф Безос. Състоянието на магната вече се оценява на 150 млрд. долара и това на практика е най-голямото богатство, постигано в модерната човешка история.

Това се случи след рязкото поскъпване на акциите на Амазон, които само от началото на тази година вече са с 50% по-скъпи.

Досега рекордът по историческо богатство се държеше от Бил Гейтс в продължение на близо 20 години. През 1999 г. активите на собственика на Майкрософт възлизаха на 100 млрд. долара., което досега беше и върховото постижение.

Богатството на Безос е лично, а не наследено. Той успя да постигне финансовия успех благодарение на основаната от него компания Амазон. Amazon.com се появява за първи път през 1994 г. като интернет магазин с първоначална инвестиция от 300 хил. долара. За да бъде изпреварена конкуренцията в един тогава празен пазар на интернет търговията, Безос пуска сайта без да е завършен напълно.

Впоследствие решението се оказва правилно.

От 2000 г. Безос финансира проекта Блу Ориджин – пускане на частни космически кораби. През 2013 г. магнатът стана собственик и на американския ежедневник Вашингтон Пост, който закупи за 250 мил. долара.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл