Най-много опасни язовири има в областите Пловдив, Хасково и Враца - bulgaria.utre.bg

Най-много опасни язовири има в областите Пловдив, Хасково и Враца

17 юли 2018, 08:21 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Над 850 язовира в страната са за ремонт

Областите с най-много опасни язовири са Враца, Хасково, Стара Загора и Пловдив. 858 язовира в страната са за ремонт. 414 язовира се нуждаят от спешен ремонт и 500 млн. лв. ще бъдат отделени за това. Това съобщи пред bTV ген. Кирил Войнов, главен директор на "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Войнов увери, че голяма част от опасните язовири са сухи, защото предписанията са такива. Очаква се през септември да бъде направена проверка, за да се установи колко от язовирите са били ремонтирани.
Ремонтите ще започнат скоро, тъй като нещата засега се случват доста бързо, каза Войнов. И допълни, че работят в добро сътрудничество с областните управители, а относно общините, които не желаят да предоставят язовирите си за поддръжка на държавата каза, че те поемат цялата отговорност за поддръжката и финансирането им.
До момента 6852 язовира са обследвани, но има и такива, които в момента се установяват, обясни Войнов и добави, че има много язовири, за които никой не знае.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета