Каракачанов: Това, че в България тайно кацат самолети с мигранти, е фалшива новина!

Потокът на мигранти е намалял драстично и България няма да допусне отново кризата от 2013-2016, обеща вицепремиерът

Вицепремиерът Красимир Каракачанов с категорично опровержение срещу спекулациите от последните няколко дни. „Искам да се знае категорично и ясно, че България не приема тайно мигранти и никакви самолети с бежанци не са се приземявали на територията на страната. Това са фактите“, заявява в своя позиция заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Поводът са спекулациите от страна на определени политици, разпространявани чрез сайтове с неясен статут, че в България даже се карат мигранти едва ли не с военни самолети.

От 2016 г. насам потокът на мигранти е намалял драстично и аз в качеството ми на заместник министър-председател по обществен ред и сигурност съм категоричен, че България няма да допусне отново кризата от 2013-2016 г., продължава вицепремиерът.

„Слуховете, че някакви конспиративни полети „доставят“ нелегални мигранти в страната ни, кацайки тайно на военни летища са смехотворни. За да кацне самолет на военно летище, трябва аз да разреша. А за да разреша, трябва да зная каква е целта. Това важи и за военните, и за цивилните самолети. Ето защо, когато се говорят и пишат подобни откровени лъжи, нека поне техните автори да се запознаят с елементарната фактология“, заявява вицепремиерът.

Той е категоричен, че откровено се спекулира и се използват страховете на хората от нова бежанска вълна, за да се извличат политически дивиденти (включително крайности, като това, че животните в Ямболско се избиват, за да се настаняват в постройките мигранти).

„Да, Европа, която ги канеше допреди половин година, днес се опитва да се отърве от мигрантите. Първо чрез квотния принцип на разпределение, който не сработи, а сега чрез активиране на Дъблинското споразумение, но и това няма да допуснем. От години говорим, че центровете за настаняване от отворен тип нямат място в населените места, като пребиваващите там трябва максимално бързо да бъдат депортирани обратно. Това е единственият начин да запазим България“, казва той.