Гърците притеснени, че руските туристи ще се насочат към България

Свят

16-07-2018, 15:59

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Туристическият бизнес притеснен след експулсирането на руските дипломати

Гръцкият туристически бизнес се страхува от последствията след дипломатическата криза с експулсирането на руските дипломати, става ясно от публикации в тамошни медии. От януари до май тази година гръцките летища отчетоха увеличение от 17.3% на руските туристи. За този период според Асоциацията на туристическите оператори на Русия 147 000 руснаци са посетили Гърция, съобщава „Та неа“.
Въпреки тези данни гръцките медии предупреждават, че кризата в отношенията Атина – Москва ще има изключително висока цена за гръцката икономика. Позовавайки се на дипломатически източници, те изказват опасения, че руските туристи ще предпочитат догодина България и Турция.
В изявление на правителствения говорител Цанакопулос се казва, че случаят засяга конкретни действия на руските дипломати и не се свързва с традиционно добрите отношения между двете страни. От опозицията, обаче предупреждават правителството да очаква оттегляне на руските инвестиции.
Експертите не се ангажират кои сектори ще засегне руската реакция, защото това е прецедент в гръцко-руските отношения. Опасението на туристическият сектор е, че един милион руски туристи, които почиват тази година в Гърция, могат да реагират с предпочитания към България и Турция следващото лято.