Соченият за мозък на схемата за изнудване на Иванчева ще свидетелства срещу нея

Крими

16-07-2018, 13:15

Снимка:

България утре

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Разследването приключи, делото влиза в съда

Соченият за много близък на Десислава Иванчева бизнесмен Стефан Дичев ще бъде свидетел по делото срещу нея за подкупа от 56 хил. евро, съобщава “24 часа”.
Дичев беше четвъртият задържан при операцията на 17 април. Тогава от Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) и прокуратурата задържаха кметицата на “Младост”, заместничката ѝ Биляна Петрова и посредника за подкупа Петко Дюлгеров.
Разследването приключи и се чака внасяне на обвинителен акт в съда. Дичев е арестуван в Трето РПУ в София, но само за “24 часа”. Доказателства за участието му в корупционната схема не са открити. 41-годишният мъж е човекът, който “протича” в СРСтата по случая. Според една от версиите той е мозъкът на схемата за изнудването на инвеститора Александър Ваклин и през цялото време е координирал действията на Иванчева и Дюлгеров. Човекът, който дава връзка на Ваклин с Дюлгеров, е Георги Шопов. Той също е строителен предприемач. Фирмата, която Стефан Дичев представлява - “Проект Сити Билд”, е била посочвана на много инвеститори, които са строили сгради в София, и които първо е трябвало да изградят детска площадка в района. Точно с това се занимава дружеството, собственост на бащата на Стефан Дичев - Никола. Никола Дичев има и друга фирма “План Инвест Консулт”. За 2 г. двете дружества са спечелили обществени поръчки за 2 млн. лв. от детски площадки. Обектите, които са строили с
пари на инвеститори, обаче не минават през публичен търг. Говори се, че бизнесмени са плащали за площадките 2-3 пъти повече от цената за изграждането им.
Стефан Дичев е най-мистериозната личност в казуса “Иванчева”. Освен неин приятел той е съдружник и близък с арестувания наскоро за изнудване Росен Карадашки. Карадашки е разследван за заплахи с убийство, изнудване и източване на милиони от мебелна къща “Арон” по схема с фиктивни записи на заповед. Дичев и Карадашки са партньори в няколко фирми, но най-известната от тях е “Финанс холд България”, която дава пари срещу лихва и запорира десетки имоти на длъжници в цялата страна. Капиталът на лихварското дружество е 1 млн. лв., а Стефан Дичев участва с 250 хил. лв. Фамилията Карадашки има 570 хил. лв., а бившата шефка на общинското дружество “Пазари-север” Мария Гулева - 180 хил. лв. Тя пък е управител на строителна компания, контролирана от Карадашки, и има проекти за жилищни и офис сгради в София. Карадашки стана известен с това, че обвини столични полицаи в побой през 2016 г., но после те го осъдиха за клевета. Оказа се, че са го издирвали по няколко разследвания за тежки престъпления, а той се е укривал. Вкараха го в ареста в средата на май т.г. заради поредното разследване за изнудване на бизнесмен. На 28 юни е освободен срещу 30 хил. лв. гаранция. Освен със скандалния Росен Карадашки и бившата общинарка Мария Гулева Стефан Дичев поддържа тесни контакти с много чиновници от местната власт в София, показва фейсбук профилът му. Неслучайно двете фирми на баща му, които той представлява с пълномощни, работят във всички столични райони. Каква е ролята на Стефан Дичев с подкупа, и отношенията му с Иванчева, ще стане ясно, когато делото започне. Той не отговаря на мобилния си телефон, както и изнудваният Александър Ваклин.
44-годишната Десислава Иванчева е кметът, който е арестуван с най-голям подкуп в брой - 56 хил. евро, и с обвинение за рекордните 500 хил. евро, които е искала от инвеститора Александър Ваклин.
Бившата фризьорка без партия зад гърба си и със стаж от година и половина скоро ще застане пред съда. Иванчева е кмет на район “Младост” от есента на 2016 г. Печели частичните избори като независим кандидат. Преди това е инициатор на протестите срещу застрояването на квартала. На 2 февруари т.г. строителният предприемач Александър Ваклин подава сигнал в КПКОНПИ срещу Иванчева, защото искала пари от него чрез посредник Кметицата беше арестувана зрелищно на 17 април т.г на кръстовището пред Спортната плата в София заедно със заместничката ѝ Биляна Петрова. В колата им разследващи откриха белязаните 56 хил. евро. Бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров, който е обвинен като помагач, е задържан пред Народния театър. След ареста той признава за корупцията и пише обяснения, но после се отрича от тях. Четвъртият арестуван - Стефан Дичев, е освободен след 24 часа. Според обвинението Иванчева, Петрова и Дюлгеров поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка, която да му даде зелена светлина да строи жилищна кооперация в местността Камбаните. Иванчева първо поискала 250 хил. евро, а след това удвоила сумата за всички проекти на Ваклин.
Белязаните пари оставят следи от веществото по външната част от ръцете на Иванчева. Според прокуратурата - защото е пипала парите. Според нея - подписвала се на протоколите, след като
следователките са броили белязаните банкноти. Най-силно обаче свети Дюлгеров.
Предприемачът Александър Ваклин няколко пъти носил парите на разследващите, за да бъдат
белязани, но предаването на подкупа се отлагало. Иванчева, Петрова и Дюлгеров неведнъж са разговаряли как да принудят Ваклин да даде пари, за да решат преписките му.
“Поставили сме го на колене! Няма да му пусна преписката, ако не си плати”, цитира записи от СРС един от прокурорите по делото Илиян Рангелов. Иванчева отвърна с друг цитат от СРС. Според нея Ваклин е записан да казва, че кметицата ще бъде закарана на Витоша, ако не вземе подкупа. В разговора на Ваклин с друг бизнесмен имало реплики, че един от двамата инвеститори имал оферта от Специализираната прокуратура срещу 15 хил. лв. да направят така, че Иванчева да я няма.
Не стана ясно обаче кой е казал тези думи и какво е имал предвид. Ваклин се срещал с Иванчева 2 пъти, но проблемите му не намерили решение.
“Не се сещам кой е този образ”, каза Иванчева в първия си коментар пред медиите, когато я държаха зад стъклена ограда в съдебната зала. После си спомни за срещите им. Той обещал да направи детска площадка в квартала. Според доказателствата по делото комуникацията с изнудвания Ваклин ставала основно чрез Дюлгеров, който е кмет на “Младост” от 2007 до 2010 г. и е отстранен от поста, след като ГЕРБ снема доверието си от него. Той се срещал с бизнесмена поне три пъти, а разговорите им по телефон са десетки. Срещата за предаване на парите се провела в заведение в София. Първо Дюлгеров ги взел от Ваклин в друго заведение и се усамотил в тоалетната, за да вземе своя пай - 14 хил. евро.
Разследването твърди, че Дюлгеров оставил кашона с останалите 56 хил. евро в служебното
волво на Иванчева. След това Иванчева и Петрова тръгнали с колата. В 12,55 ч - минути преди да бъде зрелищно задържана, Иванчева се обадила на секретарката си Маргарита Стоянова и ѝ наредила да пусне преписката на Ваклин. Няколко пъти Иванчева искаше да излезе от ареста, включително за инвитро процедури. Съдът я отстрани от поста и временно изпълняващ длъжността стана заместникът ѝ Румен Русев, когото тя обвинява, че е в основата на заговор за ареста.