Започва изплащането на обезщетенията за евтаназирания добитък

Общество

16-07-2018, 09:10

Снимка:

Министрество на земеделието, храните и горите

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Спасяваме бизнес за над 1 млрд., заяви шефът на БАБХ

До края на днешния ден се очаква да започне изплащането на обезщетенията на собствениците на евтаназирани животни в Ямболска област. Причината за умъртвяването на дребния рогат добитък е разпространението на чума сред животните. Долната граница на обезщетенията за стокова овца започва от 190 лв., за агне 140 лв., за шиле 160 лв. За животни под селекционен контрол достига 300 лв. Това са минималните суми, които ще бъдат изплащани. Цифрите съобщи пред БНТ заместник-земеделският министър Цветан Димитров.

Фермерите ще получат парите според заявеното желание – по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните - Ямбол и Бургас. Заместник-министърът допълни, че помощта de minimis ще бъде увеличена до 42 лв. Предприели сме мерки хората да си получат субсидиите. Има извънредни обстоятелства, за които фермерите не носят вина, така че за 2018 г. те ще получат субсидиите си в пълен размер. В такава тежка ситуация нищо не е достатъчно“ допълни Димитров.

По думите му, Агенцията по безопасност на храните е спазила правилата за контрол и ако има грешка, тя е била чисто комуникативна с хората. В седем общини имаме възбрана - две в Ямболско и пет в Бургаско. За хората болестта не е опасна, но икономическите щети могат да бъдат огромни, допълни още зам.-министърът.

Междувременно директорът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев съобщи, че чрез акцията се спасява бизнес за над 1 млрд. лева. „Избиването на животни в Ямболско заради риск от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация и липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект с цел да няма укриване на добитък", обясни той пред Btv.

Илиев категорично отхвърли твърденията, че е разпоредил масовата евтаназия преди да станат готови резултатите. „Нашето изследване е на 19 юни. На 23 юни изпращаме същата проба в референтна лаборатория и на 23 юни получаваме потвърждение. На 25 юни е издадена заповед”, заяви той. По думите му нашата лаборатория не е референтна, а акредитирана.
Той посочи, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че не винаги се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни.

От думите му стана ясно още, че никъде карантината не се прилага като метод за борба със зарази – макар да я има в практическото ръководство, което подчинената му структура е издала преди няколко месеца. Илиев на няколко пъти подчерта, че БАБХ действат в синхрон с европейския орган по безопасността на храните „Ди Джи Санте”.