Експерти от ЕК идват в България, за да проверят случая с чумата

Общество

16-07-2018, 08:37

Снимка:

freeimages.com/Hossein Fotowat Khah

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БАБХ: И у нас, и в чужбина пробите са доказали наличие на чума

Оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на заразата

Експертна мисия на Европейската комисия (ЕК) идва днес в България, за да провери дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на чума по дребния рогат добитък, съответстват на изискванията в европейското законодателство. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
Огнищата на зараза, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни, са повод за редица срещи и разговори на европейско ниво, проведени от ръководството на БАБХ и Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE, бивше наименование SANCO) на Европейската комисия, допълват от БАБХ. По този повод днес в България идва експертната мисия, поканена от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.
Вчера стана ясно, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и за подкрепата, която се оказва на стопаните. Той ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.
В състава на щаба влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД „Гранична полиция“.