Тръмп и Путин се срещат в Хелзинки

Свят

16-07-2018, 08:03

Снимка:

kremlin.ru

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Това е първата среща на четири очи между двамата лидери

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин ще се срещнат днес във финландската столица Хелзинки. Американският президент ще направи първата си самостоятелна среща с руския си колега в края на европейската си обиколка. Двамата лидери са се срещали два пъти по време на международни форуми, но никога на четири очи.
Американският държавен глава посочи, че планира да повдигне въпроси като Сирия, Украйна и разпространението на ядрените оръжия, отбелязва ДПА.
Тръпм се готвел за критики след днешната историческа среща. Въпреки това, държавният глава я очаквал с нетърпение, написа той в Туитър.
Среща се провежда на фона на обвиненията на американските власти към 12 руски граждани за хакерски атаки в полза на руското разузнаване. Москва отхвърли като несъстоятелни тези твърдения.
Срещата е една победа за дипломацията - Финландия е удобна като географско положение, не е НАТО-вска територия, натоварена е и с историческо значение. Това коментира международният редактор Милен Атанасов пред БНТ. Очакванията преди срещата не са чак толкова големи, предвид напрежението през последните години. Очаква се да бъдат обсъдени Сирия, Крим, санкциите срещу Русия. „Трудно е да се каже кой може да е победител от подобна среща, Тръмп преминава като торнадо през Европа, от друга страна хладнокръвието на Путин, всичко това ще намери сцена в Хелзинки“, коментира още Атанасов.