БАБХ: И у нас, и в чужбина пробите са доказали наличие на чума

Най-важното в момента е да не се разпространи болестта в цялата страна.

Пробите, взети у нас и доказали наличието на чума по дребните животни, са изпратени във Франция, където резултатът е бил потвърден. Това заявиха на извънредна пресконференция Българската агенция по безопасност на храните по повод чумата по животните в 6 села. „Съмнението за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно“, категоричен е директорът на БАБХ инж. Дамян Илиев

"Вземането на проби ще продължи. Изследването на такъв голям брой проби не може да стане сега и веднага и е възможно във времето да се доказват нови огнища. Мерките, които се взимат в Странджанско са ограничителни по отношение на движение на животни. По отношение на продукция и в зоните, които има огнища, там се предприемат мерки за евтаназия на стадата, в които има установено огнище", каза още Илиев.

Той посочи и че не трябва да се спекулира с това, че се убиват здрави животни, тъй като в посочените села с огнища всички животни са в контакт помежду си, не е възможно да се изолират, а болестта се пренася имано чрез контакт. Заради това не е възможна и карантина в региона.

Заради коварността на болестта са нужни бързи мерки, в противен случай чумата може да обхване цялата страна. В страната има около 1 милион и 300 хил. дребни животни. А в засегнатите в момента региони говорим за около 30 хил. животни. И въпреки забраната се правят опити да се изнасят животни от заразените региони и 10 км. зона на огнището с коли и да се продават, което е абсолютно забранено.

При информиране на ЕК за наличието на чума у нас са въведени икономически санкции срещу две общини. Те включват забрана за изнасяне на животни и продукти от тях извън територията на общините. В понеделник експерти ще проверят мерките и ако преценят, че те са достатъчни, тези ограничения ще останат до Нова година.

Илиев обясни и защо не се използва ваксина при случаи на чума. "Ваксина има – жива ваксина. Такива ваксини на територията на ЕС са забранени. Със специално разрешение могат да се слагат. Ако сложим такава ваксина и създадем един предполагаем пръстен за животни с антитела и неболедуващи от чума, рискът е, че под тази ваксинация вирусът си стои. Поради тази причина икономическите санкции са две години минимум за страна, която употребява жива ваксина на територията си. Обикновено санкциите са по цялата територия, защото се счита, че контролът няма да е достатъчен“, каза инж. Илиев.

Като грешка Илиев отчита, че може би не е успява добре да информира, макар да е разговарял с хората. "Още при първата регистрация на огнище имаше хора и от министерството, и от нас, които събраха кметове и фермери да им се обясни за какво става дума" каза изпълнителният директор на БАБХ инж. Дамян Илиев, по думите му явно не са се справили добре с това.

На въпрос дали би си подал оставката, той бе категоричен, че ще я подаде веднага, ако му я поискат, но че БАБХ действа според правилата.

Подобни случаи има и в други държави със пламнала зараза.