Борисов: Ако има нещо, за което съвестта ми да е чиста – това е миграцията

Ако има за нещо, за което съвестта ми да е най-чиста – това е миграцията. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на соцлидерът Корнелия Нинова за миграционната политика.

„Темата за миграцията, ако беше лесна – нямаше да се търкаля толкова години“, посочи Борисов.

Той обясни, че в момента сме най-подготвени да пазим границите си. „Вследствие и на решенията на парламента, и отпуснатите 320 милиона, сега добре пазим външната граница на е ЕС“, увери премиерът.

„Аз бях от държавниците, които сега отказаха да подпишат споразумението. Само ние от външните граници не се съгласихме, понеже не го заслужаваме. А и навремето ги предупреждавах. Много ми се разсърдиха, на последния съвет ми казаха, че съм циничен и брутален“, отсече министър-председателят.

Според него проблемът не е в нелегалната, а в легалната миграция, защото „всеки който иска убежище, по това, което в Европа е прието, трябва да го пуснем и в момента става наш“, напомни Борисов.

Нинова обаче не бе доволна от отговорите на премиера и обяви, че БСП внася в деловодството на парламента искане за специално парламентарно разискване по мигрантския въпрос.