С еврофинансиране малки и средни предприятия излизат на БФБ-София

Портфейл

13-07-2018, 12:09

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Компаниите могат да кандидатстват за ваучери за 50 хил. лв.

Малките и средните предприятия ще могат да се листват на Българската фондова борса – София чрез еврофинансиране. По ОП „Иновации и конкурентноспособност“ ще се плаща на инвестиционните посредници за изготвянето на проспекти и документация на фирмите. Стартът на пилотната ваучерна схема, която е уникална за ЕС, беше даден днес от председателя на Съвета на директорите на Борсата Васил Големански, председателя на енергийната комисия в НС Делян Добрев и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. "Подобна схема се реализира за първи път в България. Нейната цел е дадем стимул не само на малките предприятия, но и на капиталовия пазар. В случай, че схемата заработи, ще бъде осигурен допълнителен капитал", обеща заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Предвиденият бюджет за ваучери е 1.6 млн. лв., като той може да бъде увеличен до 4 млн. лв., допълни Манолев.

Първите заявления ще се приемат от септември. Компаниите ще подават заявления за листване на БФБ-София в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Общите условия вече са публикувани на сайта на агенцията. Ваучерите са на стойност 50 000 лева и ще са валидни 9 месеца. През този период фирмите ще трябва да получат проспект за емитиране на ценни книжа от Комисията за финансов надзор и да осъществят първата емисия за набиране на капитал (първично публично предлагане) чрез Фондовата борса. Условието инвестиционният посредник да получи сумата на ваучера е компанията успешно да набере капитал в размер не по-малък от 500 000 лева.

От министерството на икономиката, които са наблюдаващият орган по ОП “ Иновации и конкурентноспособност“ обещават изключително опростена процедура на фирмите и в рамките на десетина дни те да получават отговори за кандидатстването.  "Уникалното в случая е, че се използват безвъзмездни средства. Знаете, че през последните години имаме на година по една нова компания, която излиза на Борсата. Тази програма, само с първоначалния бюджет от 1,6 млн. лева, поне 32 компании биха излезли на БФБ. Сроковете са важни и не бива да се губи време за развитието на капиталовия пазар", отбеляза бившият министър на икономиката и депутат Делян Добрев. Според него тази ваучерна схема ще стимулира повече компании да набират капитал през борсата.