Еврогрупата ни даде зелена светлина за Еврозоната - bulgaria.utre.bg

Еврогрупата ни даде зелена светлина за Еврозоната

12 юли 2018, 22:37 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Facebook

Очаква се да станем част от чакалнята до една година

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението. Това съобщават от министерството на финансите. На заседанието си днес  финансовите министри от Еврозоната обсъдиха изпратеното от тях на 29 юни 2018 г. съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Това се случи в присъствието на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.

„Приветстваме намерението на българските власти да въведат необходимите елементи за успешното влизане в ERM II.”, се посочва в съобщение на Еврогрупата.

Що се отнася до банковия надзор, от България се очаква да изпрати искане за тясно сътрудничество с ЕЦБ в съответствие със съществуващите процедури и ще предприеме необходимите подготовки - включително и подкрепа за цялостната оценка на ЕЦБ.

България трябва да насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури. ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към Банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета