Производителите на генерици се обявиха срещу противопоставянето на оригинали и заместители

Качеството на генеричните лекарства е много високо, уверяват от Българската генерична фармацевтична асоциация

Здравето на българския пациент не е поставено в риск, а случаят със спрените 62 лекарства за кръвно поради канцерогенната им съставка от Китай само показва бързата намеса на регулаторните органи у нас и в Европа, категорични са от Българската генерична фармацевтична асоциация. От сдружението не са съгласни с журналистическите коментари, че със субстанции от Китай, Индия и Пакистан се забъркват всички генерични препарати и за да е сигурен пациентът следва да търси само оригиналното лекарство като по този начин подпомага учените, които са го създали.

Предвид изключително чувствителната тематика, свързана със здравето на хората, от Българската генерична асоциация настояват, че няма повод за притеснение в българските граждани относно ефективността на различните медикаменти. Експертите призовават да не се противопоставят генеричната и оригиналната фармацевтична индустрии, защото заместителите на оригиналните лекарства у нас са с доказан ефект и социална значимост.

Според тях коментарът в статия в национален ежедневник, че „моралната дилема-оригинално или генерично лекарство, се превърна в реален проблем“ разделя хората на бедни и богати, които могат да си позволят определено качество медикаменти.

От Българската асоциация на генеричните лекарства са категорични, че в съвременното общество в световен мащаб няма дилема при лечението на заболяванията между оригинални и генерични медикаменти. Всеки един медикамент намира своето точно приложение и всеки един пациент с помощта на лекуващия си лекар намира своето лекарство. Нещо повече, за да има средства в обществените фондове за осигуряване на лечение със скъпи иновативни медикаменти, трябва да е осигурена възможността за лечение на масовите социалнозначими заболявания с достъпни и качествени генерични лекарства.