Горанов: По-силна Еврозона означава по-силна Европа и България върви по този път

Политика

12-07-2018, 14:00

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Финансовият ни министър с равносметка за Европредседателството ни в Брюксел

България е длъжна рано или късно да се присъедини към Еврозоната, подчерта финансовият ни министър Владислав Горанов пред колегите си от Финансовата комисия на Европарламента. Той изтъкна, че повече от 20 години страната ни е във валутен борд, от 11г. е член на ЕС и винаги ясно е заявявала своето намерение да стане част от Валутния съюз на общността. „Аз категорично вярвам, че по-силна Еврозона означава по-силна Европа.“, заяви Горанов.

Има вероятност по време или след заседанието на Еврогрупата днес България да получи покана да влезе в ЕРМ-2 (чакалнята на Еврозоната) и в Банковия съюз.

Еврокомисарят по разширяването Пиер Московиси вече посочи, че сме изпълнили критериите за конвергенцията, и сме готови за влизане в ЕРМ-2, но преди това трябва да станем част от Банковия съюз. Московиси е изразил и притеснения за състоянието на нашите банки. Горанов припомни, че през 2014г. имахме криза с една от големите банки у нас, но вътрешните стрес тестове 2016г. не показаха проблеми с банковия сектор. Впоследствие оценката и заключенията от Световната банка и МВФ на цялостната финансова система са публични и не показват съществени проблеми.

Финансовият ни министър бе категоричен, че Банковият съюз не е обвързан по никакъв начин със споразумението, което урежда членството ни в ЕРМ-2, и няма легална връзка с членството в Банковия съюз. „Това за мен е законодателен пропуск. Затова няма никаква причина от нас да се изисква първо да сме в Банковия съюз, въпреки че оценяваме, че е релевантно да си член на Еврозоната, ако си член и на Банковия съюз“, заяви българският финансист номер 1.

„Ние сме заявили нашите намерения и позиция. Очакваме от нашите партньори от еврозоната да заявят твърдо и да споделят нашето мнение, че България трябва да се присъедини едновременно към банковия съюз и към ERM. От нашите партньори очакваме ясен ангажимент, че ако последното условие, членството в банковия съюз бъде изпълнено, няма да има, по аналогия с Шенген, неформални и не по правилата аргументи, които да оставят в нас впечатлението, че сме третирани неадекватно и неравно с другите държави“, заяви Горанов.

Според него в България сме наясно, че може да се наложи подготовка от 6 до 12 месеца и сме готови да минем през това.

Горанов бе изслушан във финансовата комисия на ЕП по повод приключването на Българското европредседателство. Той заяви, че успехът на едно председателство се дължи на усилията на всички държави, а не само на държавата домакин.