„Зелена светлина“ за Закона за шума

В типичен тон вицепремиерът обърна на шега журналистическите въпроси: обясни на журналистка, че прилича на човек, който би танцувал на маса в дискотека; обвини Беновска, че се притискала в него

Парламентът гласува на първо четене предложените промени на Закона за защита от шума в околната среда. „За“ промените гласуваха 127 народни представители. Предложенията бяха внесени от вицепремиера Валери Симеонов, чиито проверки срещу шума из морските ни курорти, се пренесоха и на територията на столицата.

Предложените законодателни промени регламентират забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 08.00 часа, с изключение на гари, автогари и аерогари. За същия период искат въвеждане на забрана за шумни дейности в обекти в близост до жилищни сгради.

Валери Симеонов присъства лично в пленарна зала докато течеше обсъждането на законопроекта, а малко по-късно коментира пред журналисти, че с този закон няма да бъдат прогонени туристите, каквито подозрения бяха отправени към него. Той даде пример с Германия, където след 21.00 часа е забранен всякакъв шум на открито. „Агресивен шумов терор“, така вицепремиерът определи шума по курортите.

„Години наред българските хотелиери плащат на чуждите туроператори огромни суми - компенсации за жалбите на чужденци, които са били подложени на терор в нашите курорти“, отбеляза Симеонов.

Идеята е контролът през светлата част на деня да бъде възложен на РЗИ, а в тъмната част на деня изцяло МВР да отговаря за спазването на закона.

„По този начин правим закона действащ“, посочи още той.

Вицепремиерът, известен с шеговитите си изказвания, не пропусна да обърне на смях и журналистическите въпроси към него за шума и трусовете в коалицията. Той обясни на телевизионна журналистка, че как така като я гледал се качвала по масите в дискотеките. После се заяде с усмивка и със застаналата зад него Илияна Беновска, че „го притискала“.

„Много ви моля, престанете да ме тормозите! В момента ме натискате с бюста си! Не ми е удобно!”, заяви й Валери Симеонов.