Депутатите приеха окончателно Закона за горивата

Спорният закон успя да внесе напрежение сред Обединени патриоти

Парламентът прие окончателно новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Новият отраслов закон предвижда министърът на икономиката да контролира регистрацията на търговците с горива.

Най-оспорваните текстове претърпяха промяна. Народните представители взеха решение от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн.

Изискването за търговците на дребно е да внасят капитал не по-малък от 20 хиляди лева. Това предизвика недоволство сред малките фирми, а в сряда спорният закон успя да внесе напрежение сред Обединени патриоти.

Причина за това стана позицията на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подкрепи протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки. Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на коалиционен съвет, след който лидерът на Атака Волен Сидеров, който е и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите.

Само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие.

В крайна сметка законът бе приет и на второ четене.