САЩ искат 4% от БВП на държавите да се отделя за отбрана

Свят

11-07-2018, 20:15

Снимка:

НАТО

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тръмп припомни на Европа: Плащаме 90% от бюджета на НАТО

Тръмп е предложил това на срещата на НАТО

Американският президент Доналд Тръмп е поискал страните от НАТО да отделят по 4% от БВП за бюджет за Алианса. Новината бе потвърдена и от Белия дом. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг отказа да коментира предложението ми и заяви: „Нека се фокусираме върху договорените 2%“.

Темата за бюджета на НАТО се очакваше да бъде тежка, тъй като Тръмп многократно разкритикува съюзниците си, че не отделят достатъчно средства за отбрана и че Вашингтон плащал за всичко.

Тази година 5 страни-членки са постигнали договорените 2% от БВП  -САЩ, Гърция, Великобритания, Естония и Латвия. Договорката е това равнище да бъде достигнато до 2024 г.

Българският президент Румен Радев, който е на срещата, обясни, че атмосферата в залата не е била от „най-приятните“. Това той направи в отговор на журналистически въпрос дали европейските лидери се чувстват изнудвани от САЩ.

„В момента всички лидери са в „сконфузено състояние“, защото всеки мисли какво означава условието за тези 4 процента“, коментира Радев.