Показаха първия влак от третия лъч на метрото

Общество

11-07-2018, 16:38

Снимка:

България утре

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Йорданка Фандъкова обясни, че годишно 20-те влака по тази линия ще пестят 11 000 тона въглеродни емисии

В София пристигна първият влак, който ще се движи по третата линия на метрото. Той е напълно автоматизиран и може да се движи без машинист. Опцията няма да се използва у нас, уточни шефът на Метрополитена Стоян Братоев, защото и без машинист влакът трябва да има наблюдаващ. „Така или иначе ще плащаме, а у нас машинисти има достатъчно“, коментира Братоев. Новият влак спестява 25% енергия, защото има функция за връщане на енергията при спиране или при движение по инерция. Затова и кметът на София Йорданка Фандъкова се похвали, че експлоатацията на 20-те влака по третата линия на метрото ще спестява на столицата 11 000 тона въглеродни емисии, което е особено важно за чистотата на въздуха.

Цената на един безпилотен влак е около 5.1 млн. евро. Поетапно всичките 20 влакчета трябва да дойдат до края на февруари 2019 г. Те ще бъдат разположени в депо „Земляне“, като то ще е готово в края на тази година, а напредъкът по него е 75%.

Строителните работи по първия етап от строителството на новата метролиния са осъществени на 70%, съобщи кметът на София. 3 км от тунелите вече са прокопани от метропробивната машина, която в момента е на НДК и ще потегли утре към станцията на бул. „Патриарх Евтимий“, допълни Йорданка Фандъкова.

Есента на 2019 г. ще бъде пуснат първият етап от 8 км и 8 метростанции. Вторият етап от 4 км до Околовръстния път на „Горна баня“ ще е готов през 2020 г.