Македония очаква да получи покана за НАТО

Свят

11-07-2018, 07:00

Снимка:

НАТО

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Бюджетът на Алианса ще е сред най-трудните теми на срещата в Брюксел

Бюджетът на НАТО – това ще е основната тема на срещата на върха на страните – членки от Алианса. Очаква се това да бъде и най-тежката тема, тъй като американският президент Доналд Тръмп вече критикува партньорите за средствата, отделяни за отбрана. Договорено е всяка държава да отдели по 2% от БВП за отбрана, но все още това равнище не е постигнато.  Сред другите теми на форума, който е днес и утре, са изграждането на съвременни отбранителни способности, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, политиката на отворени врати на НАТО.

Срещата на Алианса в Брюксел се очаква да решаваща за Македония. Скопие очаква да получи покана за присъединяване към Алианса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също намекна, че очаква такъв развой на нещата. „Мисля, че след историческото споразумение за името ние ще постигнем съгласие за отправяне на покана към Скопие“, коментира Столтенберг.

България ще е представена на срещата от президента Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на външните работи Екатерина Захариева.