Тереза Мей посреща балканските лидери за среща на върха на „Берлински процес“

В Лондон в и българският премиер Бойко Борисов

Във Великобритания се провежда петата ежегодна среща на върха на инициативата „Берлински процес“ в Лондон. Целта на събитието е потвърждаването на подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Тази година за участие беше поканен и българският премиер Бойко Борисов за това, че постави европейската перспектива на държавите от региона във фокуса на българското Председателство на Съвета на ЕС и на Срещата на върха в София на 17 май.

В Лондон пристигат правителствените ръководители на Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция, Хърватия, Полша, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Република Македония и Черна гора. Те ще обсъдят развитието на транспортната, информационната и комуникационната инфраструктура, повишаването на икономическия ръст в региона, както и темите за сигурността и миграцията като важни елементи за стабилността.

В британската столица премиерът Борисов ще участва и в работен обяд с лидерите на страните, даван от министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. На него ще присъстват и представители на Европейската инвестиционна банка, на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Съвета за регионално сътрудничество.