Ердоган се закле като държавен глава

Свят

09-07-2018, 19:47

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ердоган полага клетва, от днес Турция официално е президентска република

Официално Турция е президентска република

Реджеп Таип Ердоган се закле като президент на Турция, с което страната официално се превърна в президентска република. Така Ердоган изпълни амбицията си да съсредоточи изцяло властта в свои ръце, макар че именно той доминира политическия живот в страната от 15 години насам. Реално вече е факт и най-голямата реформа в Турция в съвременната й история.

Ердоган почете основателят на Турската Република и баща на турската нация Мустафа Кемал Ататюрк, като посети мавзолея му. „Като 12-ият президент и първият президент в новата система (президентска) на управление, още веднъж се заклевам да сплотя още повече нашата нация, да развивам страната и да издигам държавата. Решени сме да постигнем поставените цели пред републиката, които бяха завещани на бъдещите поколения от Ваше Превъзходителство и вашите другари“, написа Ердоган във възпоменателната книга.

„Като президент, аз се кълня в моята чест и почтеност, пред великата турска нация и история, да работя с цялата си мощ,  да защитавам и възхвалявам славата и честта на Република Турция и да изпълня задълженията, които съм поел с безпристрастност“, каза Ердоган по време на церемонията за встъпването му в длъжност. Общо 50 държавни глави присъстваха на нея.

Отсега нататък Ердоган ще определя състава на правителството, като новият кабинет ще има 16 министерства, а не както досега 21.