Българките раждат малко над средното ниво за ЕС

Общество

09-07-2018, 16:10

Снимка:

Freeimages.com/Justine FG

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Въпреки това тенденцията за раждаемостта в България не е неблагоприятна

На всяка българка във фертилна възраст от 15 до 49 години се падат по 1,6 родени деца, което е над средното за Евросъюза. Това съобщи председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски по повод началото на подготовката за преброяването през 2021 г.

Тенденцията за раждаемостта в България не е благоприятна, коментира Цветарски. И все пак по данни на Евростат, нашата страна е пред страни като Италия и Испания (1,34), Португалия (1,36), Гърция (1,38), Полша (1,39%), Унгария и Австрия (1,53).

Към края на миналата година броят на населението в България е 7 050 000 души, посочи директорът на дирекция „Демографска и социална статистика” Магдалена Костова.

Тя обясни, че очакванията са догодина то да падне под 7 000 000, ако се запазят настоящите тенденции. „А те са: раждаемостта намалява; смъртността се задържа на едно и също ниво, но е твърде висока, много по-висока, отколкото в другите европейски страни; населението застарява, териториалното му разпределение е неравномерно“, посочи Костова.

Тя обясни, че емиграцията има лош ефект, защото страната ни напускат именно хора в активна възраст.