Валери Симеонов се застъпи за малките бензиностанции

Бъркате ме с Каракачанов. Нито съм му на ръста, нито на килограмите, обяви председателят на НФСБ

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви в защита на собствениците на малки бензиностанции. Така той отново влиза в директен сблъсък с колегите си от ВМРО, чийто депутат Емил Димитров-Ревизоро изготви законови промени, които не са харесвани от дребните фирми в бранша.

„В случая се правят опити един цял бранш да бъде премахнат, унищожен, ликвидиран за да се даде служебна победа на няколко големи фирми“, обяви Симеонов след среща с бранша. Според него дребните търговци са гръбнака на всяка икономика и няма как да не се намеси в „цялата тази патаклама“.

„Аз идвам от дребния бизнес и чувствам морално задължение а застана зад тях“, отбеляза още Симеонов. Търговците на горива обясниха и основните „капани“ на новия законопроект.

„Големите искат да ни вземат хляба“, коментира Ангел Даскалов от Сдружението на българските търговци на горива. Според него целта на този закон е ликвидация на 20-процентния дял от пазара на горива, който малките производители държат. Той обясни, че браншът има конкретни предложения.

Според дребните фирми в бранша този вид законопроекта не може да проработи, защото не включва всички сегменти от пазара. „Много различни дейности попадат в една група и те се регулират по един и същи начин“, обясниха производителите. Те ще трябва да отговарят и за определен размер уставен капитал.

Според тях такъв закон трябва да има, но в този му вид не е в полза на държавата. Симо Симов от Националното сдружение на търговците на горива обясни, че 400 фирми са заплашени от фалит, ако законът влезе в сила. Представителите на бранша са „за“ диалога, като апелираха заедно с властта да направят един по-добър закон.

По време на брифинга вицепремиерът Симеонов си позволи и доста свободно изказване по отношение на колегата си от ВМРО Красимир Каракачанов. Повод стана журналистически въпрос за Султанка Петрова, съпругът на която е собственик на охранителна фирма, а негов служител загина преди дни при мистериозни обстоятелства.

„Не съм от ВМРО. Султанка Петрова е от квотата на ВМРО, така че питайте Каракачанов. Не ме бъркайте с него - нито съм му на ръста, нито на килограмите. Не мога да взема отношение, докато не се запозная детайлно със случая на Султанка Петрова и защо нейният мъж е охранител“, заяви Симеонов.