Китайската CNNC не иска държавни гаранции за бъдещата АЕЦ “Белене“

Държавата е постигнала паритетно участие 50:50 в хода на преговорите, твърди енергийният експерт Кирил Цочев

Няма договор между България и китайския инвеститор за изкупуване на електроенергия или изискване за държавни гаранции за бъдещата АЕЦ „Белене“. Това съобщи бившият заместник-председател на НС и бивш министър на търговията Кирил Цочев. Той разполага с писмото за намерение, което китайската компания CNNC е изпратила до българските власти.

Със съществуващото оборудване, което е една трета от стойността на Белене, страната ни ще участва в една бъдеща сделка, на която Китай е стратегически инвеститор, припомни експертът. „Държавата води гъвкава политика и успя да увеличи дела си до 50%, наравно с Китай, но държавни гаранции въобще не може да бъдат предоставени“, заяви Кирил Цочев.

CNNC ще се справят с руското оборудване, смята енергийният експерт. Той допълни, че тези отпратки, че китайската компания може да използва свои реактори се отнасят за бъдещо увеличаване на енергоблоковете на площадката, както в Белене, така и в Козлодуй. „Ако не се бъркаха толкова много политиците сега 2017 г. първи реактор на „Белене“ трябваше да функционира. Сега ще функционира след 9 и половина години. Ние губим активни 9 и половина години.“

На един форум като този „16 + 1“ не се подписват конкретни търговски споразумения, това са общи споразумения и не е третиран въпроса за Белене в детайли на срещата в София, посочи Цочев. Според него в динамика въпросът за изграждането на втора ядрена централа у нас ще се разглежда в края на годината - след октомври.