Психолозите от БАН: Методите за оценка на шофьорите са компрометирани

Изработват нова методика за отсяване на рисковите водачи на база внимание, памет и дисциплина

Нова методика ще отсява рисковите водачи на пътя. С изработването и се заемат експертите от Института за изследване на човека и населението към БАН, които са категорични, че са нужни нови критерии, по които да се проследява психологическата годност на шофьорите.

Проф. Антоанета Христова, която е директор на института посочи статистика на КАТ, според която причините за катастрофите са породени от човешкия фактор. Именно тези причини ще бъдат изследвани.

„Налага се смяна на сегашните методи, защото са компрометирани“, посочва проф. Христова. Методиката за изследване на психологическата годност на водача ще изследва онези характеристики, които са предпоставка за рисково и агресивно поведение на пътя. Характеристиките, които ще се изследват са внимание, памет, визуално пространствени функции и екзекутивните функции. Също така ще бъдат изследвани и личностните характеристики на шофьорите - дисциплинираност, самоконтрол, адекватна самооценка.

„Тази методика е напълно авторска“, отбелязват специалистите. Те ще бъдат предоставени и на Министерство на транспорта и информационните технологии. Целевите групи към които е насочено изследването са професионалните шофьори, хората които са извършили нарушения, такива хванати с тежки ПТП-та. Получените резултати ще помогнат за по-точната психологическа оценка на водачите.

От транспортното министерство посочиха, че темата за пътната безопасност е изключително важна и приоритет за министерството. Методиките ще бъдат средство за превенция и идентифицирането на рисковите водачи на пътя.