Прекият ефект от търговската война САЩ-ЕС ще има незначителен ефект за България

Увеличението на митата в САЩ ще засегне 0.01% от българските фирми, обяви заместник -министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Минимален брой български компании ще бъдат повлияни от нарастващия протекционизъм в САЩ, който прерасна от месец март тази година в търговска война с Канада, Мексико, Китай и ЕС. Това показват изчисленията на Министерството на икономиката.

На среща в БАН с бивши министри на търговията на страната, работодатели и учени, заместник-министър Лъчезар Борисов представи данните, според които в различните сектори на икономиката процентът на засегнати фирми ще е от 0.10 до 2.45%, но като цяло 0.01% от работещите български компании през 2018 г. ще усетят последствията на търговската война в световен мащаб.

За икономическото министерство обаче по-важни са индиректните ефекти. Ако митата на САЩ засегнат автомобилната индустрия в ЕС, от 120 до 170 български компании ще загубят пазара си отвъд океана от протекционистките търговски мерки, които предприема президентът на САЩ Доналд Тръмп. В допълнение разрастването на тези процеси ще повлияят негативно и върху редица компании от електрониката и електротехниката у нас.

Тези процеси според зам.-министър Борисов ще имат и положително влияние, защото редица компании от Япония и Турция вече обмислят установяването си в нашата страна, търсят подизпълнители, за да си гарантират по-висока конкурентоспособност.

В отговор на политиката на американския президент ЕС вече премахна 45 ограничителни мерки за търговско сътрудничество, а Китай също обеща на срещата „16+ 1“ в София да предприеме подобни действия, като едно от тях е намаляването на вносните мита в Поднебесната империя, с което се цели увеличаване на сътрудничеството с ЕС.

В тази връзка през последните месеци представители на министерството на икономиката и лично вицепремиерът Томислав Дончев са провели редица срещи за подготовката на нови търговски споразумения с Япония и Южна Корея. Отварянето на страната ни към по-интензивно търговско сътрудничество на Изток е в ход и не се изчерпва само с ускоряването на сътрудничеството с Китай, категоричен е зам.-министър Лъчезар Борисов.