БСП избра – секретен сътрудник на ДС ще ръководи партийната ТВ

Бившият съпруг на Ирина Бокова застава начело на „червената“ телевизия

Стана ясно името на управителя на бъдещата телевизия на БСП. Корнелия Нинова се е спряла на Любомир Коларов – бившият секретен сътрудник на Държавна сигурност и бивш съпруг на Ирина Бокова.

Коларов е управител на дружеството „Българска свободна медия”, за чиято регистрация столетницата е подала документи. До месец се очаква социалистите да кандидатстват за получаване на тв лиценз от Съвета за електронни медии, съобщиха преди дни от „червената централа“.

Сайтът „Държавна сигурност.com” припомня биографията на Коларов.

„В информацията Любомир Коларов (р. 1943) е представен като журналист, политик и общественик, като фактът, че е бивш сътрудник на ДС е спестен.

Неговата принадлежност беше установена от Комисията по досиетата при допълнителна проверка през 2011 г., след като преди това беше извършена проверка на ръководните кадри на БНТ, където Коларов дълги години е заемал такъв пост, но при нея не бяха открити данни за агентурното му минало.

Според оповестените от Комисията данни в архивите на ДС Любомир Коларов е вербуван през август 1982 г. от Първо главно управление на ДС като секретен сътрудник „ПАВЕЛ” и регистриран през януари 1983 г.

Неговото дело от един том е унищожено в наследника на ПГУ – Националната разузнавателна служба през юли 1990 г.

Той е проверен в качеството си на главен редактор в БНТ в периода август 1991г. – април 1992 г.

Любомир Коларов е завършил държавния университет в Москва, специалност радио и телевизия. Работил е като кореспондент на БНТ в Москва и в редица страни от третия свят. По време на правителството на Жан Виденов (БСП) заема поста председател на Комитета по пощи и далекосъобщения с ранг на министър.

Бил е и член на Висшия партиен съвет на БСП по времето на Виденов. Депутат е в 37-то Народно събрание (1995-1997) от листата на БСП. 

В средата на 90-те години името му се свързва с групировката „Орион”, ръководена от Румен Спасов, син на бившия първи зам.-министър на Комитета за държавна сигурност ген. Мирчо Спасов и дясна ръка на Живков.

Председател е на Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски“.

Любомир Коларов е бивш съпруг на Ирина Бокова. Втората му съпруга проф. Лилия Райчева – Коларова е член на СЕМ (2001-2008) и ръководител на катедра в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя също е разкрита като сътрудник на ДС от 1981 г. под псевдонима „САНДРА”.