Емил Караниколов: Китай даде сигнал, че сме стратегически партньор

България ще бъде гарант за спазване на европейските правила, което е голямо признание за страната ни

Китай е дала политически сигнал, че България и районът са стратегически. Това е изключително голям шанс, обяви пред БНТ министъра на икономиката Емил Караниколов. В събота у нас се проведе икономическият форум 16+1 с участието на бизнеса, китайският премиер Ли Къциян и лидерите на страните от Централна и Източна Европа.

Големите проекти с Китай трябва да са по правилата и условията на ЕС, изтъкна министърът на икономиката. Инвестициите на Китай в Западна Европа са по-големи от тези в Източна и Централна Европа, допълни той.

България ще бъде гарант спазването на всички правила на Европейският съюз при проектите с Китай, обясни Караниколов.

Относно износа на български тютюн за Китай, става дума за 10 хиляди тона сушен български тютюн, изтъкна той. По думите му предстои китайски представители да уточнят сортовете на тютюна, който ще изнасят от България. Според него от тук нататък зависи от българските производители да предложат качествен продукт.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Най-важното е, че за първи път осигуряваме български тютюн да влезе в Китай. Обръщам се към производителите, че от тук нататък всичко зависи от нас, от качеството. Аз съм сигурен, че ние ще се справим добре.