Част от момчета все още са в пещерата в Тайланд, вадят ги днес

Спасителната акция продължава пореден ден

Подновена е спасителната операция по изваждането на децата, които повече от 10 дни остават във воден капан в пещера в Тайланд. 4 от момчетата бяха спасени вчера, а едно днес. Останалите обаче все още са в недрата на земята, а спасителите се състезават с времето, за да им помогнат.

Сагата с изгубените момчета се следи с интерес и безпокойство от целия свят. Новината, че цял юношески футболен отбор, заедно с треньора им, са изчезнали в дълга километри пещера в Тайланд обиколи световните медии. Облекчение донесе съобщението, че момчетата са намерени живи от водолази в наводнена галерия дни по-късно.

Впоследствие обаче се появиха редица препятствия пред спасителните екипи – труднодостъпния подводен терен, физическото състояние на недохранените в продължение на повече от седмица момчета, неумението им да плуват и дори липсата на детски водолазни маски. Един от спасителите дори загуби живота си при операцията.

Първоначалната идея момчетата да останат под земята докато водата се оттече след няколко месеца или поне да се изчака докато бъдат обучени да се гмуркат бързо беше отхвърлена заради нови опасности. Продължаващите валежи и покачващото се ниво на водата в пещерата принудиха спасителите да действат по най-бързия начин.