Ангелкова: Китайските туристи ще нарастват с по 5% всяка година

Общество

07-07-2018, 17:34

Снимка:

Министерство на туризма

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Над 26 хил. китайски туристи са посетили страната ни миналата година

Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% всяка година до 2023 г. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на дискусионен панел за възможностите за сътрудничеството в сферата туризма. Дискусията е част от международния бизнес форум, който се провежда в София в рамките на срещата „16+1“. Събитието е под егидата на министър- председателя Бойко Борисов и председателя на държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.
Около 10 млн. посетители от Китай са пътували в Европа през 2016 г. Миналата година китайските туристи в България са над 26 хил., като се отчита нарастване от 41,2 на сто в сравнение с година по-рано, каза министър Ангелкова.
Туризмът е водещ фактор за развитието на световната икономика и сред водещите сектори, допринасящи за увеличаването на брутния вътрешен продукт. През миналата година около 500 млн. туристически посещения са реализирани в Европа, с което туризмът съставя около 10% от европейското БВП, каза министър Ангелкова. Тя поясни, че отрасълът създава 12% от работните места.
У нас през миналата година постъпленията от международен туризъм достигнаха близо 6,9 млрд. лв., като се постигна увеличение от 9,3 на сто. Международните туристически посещения са близо 8,9 млн. и се отчете нарастване от 7.3%, съобщи още министърът. Повече от 27 хил. са предприятията в туризма и свързаните с него сектори. Отрасълът създава 13% от брутния вътрешен продукт на България, което го нарежда сред водещите 5 икономически сектора, каза министър Ангелкова.
Създаването на специализирани туристически продукти и маркетингова кампания е част от стратегията на Министерството на туризма да привлече повече китайски туристи в България. Министърът обясни, че се работи по създаването на т.нар. „Балкански маршрут“, който е специално предназначен за популяризиране на възможностите за туризъм в региона. Той е съвместен проект между 11 страни от Балканите. Това са България, Сърбия, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Словения и Република Македония. Министърът припомни, че идеята за „Балканския маршрут“ беше предложена и обсъдена по време на срещата на министрите с ресор туризъм от страните от ЕС, през февруари в София.
Министерството на туризма подготвя през ноември в София втори Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, където една от основните теми ще бъде връзката между Китай и Европа, информира министър Ангелкова.