Проф. Шикова за председателството: Ако Европа беше сцена, то ние избрахме да играем главна роля

Нека веднъж като българи всички заедно да се зарадваме на нещо, което сме свършили добре, призова експертът по европейски науки

„Свършихме добра работа. Това председателство е председателство на България. Много ми се ще оценките да са обективни. Грешките да се показват, да има критика, но да отчетем и положителното. Нека веднъж като българи всички заедно да се зарадваме на нещо, което сме свършили добре“. Това смята проф. Ингрид Шикова от Центъра за европейски изследвания по повод равносметката за българското председателство.

„Нека се зарадваме в първите дни, в които то свърши, да се зарадваме че все пак отвсякъде казват „България успя“, след това да се обърнем към сериозните анализи и оценки“, призова анализаторът.

Според нея тепърва трябва да се заемам с оценка на председателството, не толкова за да кажем това не е свършено или в това не успяхме, а по-скоро за да оценим това, което сме извършили добре. „Да намерим слабите места и грешките, които да не бъдат допускани по нататък. Дали ще има следващо председателство – не е ясно. Но все пак ние можем да извлечем доста поуки от това, което свършихме“, обяснява още тя.

Тя изрази несъгласие с твърденията, че България избра лесни приоритети. „Напротив, ние избрахме труден приоритет. Западните Балкани не са в никакъв случай лесен приоритет. Ако си представим европейската сцена – България избра да бъде в главна роля, а не в поддържаща роля“, категорична бе Шикова.

Според нея сме се опитали да не играем само на сигурно, а да „размътим водите, да накараме другите държави да помислят за този регион“. Освен това страната ни демонстрирала изключителна всеотдайност при осъществяване на председателството. „Сега влязохме в кухнята. Бяхме този главен готвач, който казва как точно да се сготви храната. Това според мен беше направено с изключителна всеотдайност“, отбелязва още анализаторът.

По думите й администрацията ни се е справила невероятно и това е било забелязано от всички. „Още веднъж доказахме, че за България е ценно европейското единство. Не протича добре председателство в страни, в които са евроскептични. България не е евроскептична страна“, заяви професорът.

Тя обясни, че през последните седмици е посетила Сърбия и Македония, навсякъде хората казвали „Благодарим на България, че върна вниманието към нас“.