Мавродиев: 75% от китайските пари за Централна и Източна Европа ще са за България - bulgaria.utre.bg

Мавродиев: 75% от китайските пари за Централна и Източна Европа ще са за България

06 юли 2018, 18:29 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    bTV

Може да се финансира и АЕЦ "Белене", заяви директорът на Българската банка за развитие

„1,5 млрд. евро или 75% от целия ресурс на Китай за Централна и Източна Европа по програмата „Един път, един пояс” ще отидат за финансиране на проекти в България при най-изгодните възможни лихви“. Това заяви пред bTV директорът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Именно държавната кредитна институция ще бъде партньор на Китайската банка за развитие.
„Ако бяхме тръгнали да се финансираме през корпоративни облигации на лондонската борса, цената щеше да е по-висока с повече от процент”, подчерта Мавродиев, като отбеляза, че в случая не е плащано нищо и на консултанти.
Сред големите успехи на споразумението е, че китайската страна не е поставила изискване за предварително одобрени проекти или за конкретни сфери, в които да се кредитира с този ресурс през следващите 10 години.
По думите на Мавродиев ще се кандидатства с „добри проекти”, като това ще могат да правят както малки, средни и стартиращи компании, така и изпълнители на големи стратегически и инфраструктурни проекти.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета