„Монд“: Австрия иска ЕС да спре да дава убежище на мигранти

Свят

06-07-2018, 11:06

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Виена посочва, че мигрантите са основно млади мъже, податливи на враждебни идеологии

Австрия, която в момента е председател на Съвета на ЕС, е отправила предложение да се сложи край на нелегалната миграция към Съюза. Френският вестник „Монд“ разполага с документ, предложен от Виена на 28-те страни-членки. Предложението е да спре да се дава убежище на мигранти на територията на ЕС. Документът е бил предложен по време на неформална среща във Виена на 2 и 3 юни. Изданието допълва, че това е бил от онзи тип документи, за които не се очаква да станат обществено достояние.

Австрия стои твърдо зад идеята единна Европа, но със затворени граници и прехвърляне на мигрантите извън ЕС. „Монд“ посочва, че виждането на крайно дясното правителство на Себастиан Курц наподобява това на Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Полша, Словакия).

Основният довод на Виена е профилът на мигрантите. Мигрантите са главно млади мъже без образование и "много от тях са особено чувствителни към идеологии, враждебни към свободата или такива, които насърчават насилие", пишело в документа. Освен това се посочвало, че търсещите убежище в Европа не са тези, които бягат от война, а тези, които „могат да си позволят да преминат през криминални мрежи и се чувстват достатъчно силни, за да предприемат опасни пътувания“.

А основната цел била през 2025 г. да се гарантира убежище само за тези, които зачитат ценностите на ЕС и неговите основни права и свободи.

Документът започва с думите, че "политическите елити и ЕС като цяло са изгубили контрол над положението" през 2015 г. по време на пика на мигрантската криза.

Според Frontex, 229,000 имигранти са влезли в ЕС през 2014 г., през 2017 г. техният брой е 184 000. За първите шест месеца на тази година мигрантите, влезли в ЕС са 50 000 и изчисленията показват, че ако този темп се запази до края на годината техният брой ще е 100 000.