САЩ стреляха първи в търговската война с Китай - bulgaria.utre.bg

САЩ стреляха първи в търговската война с Китай

06 юли 2018, 09:41 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Facebook

Пекин обеща да отвърне на удара

Официално точно в 7, 01 часа българско време влязоха в сила новите американски мита срещу Китай. 25% мито за 818 китайски стоки, което се равнява на 34 млрд. долара. Пекин обеща да отговори бързо с въвеждането на мита за американски стоки на същата стойност.

„Китай обеща да не стреля първи, но, за да защити фундаменталните интереси на страната и на народа си, Китай е принуден да даде нужния отговор", посочва китайското министерство на търговията в свое изявление. Е САЩ стреляха първи и смятат да продължат, съобщава БиБиСи. Крайната цел е мита за стоки около 500 млрд. долара.

„След две седмици ще има още 16 млрд. долара, после още 200 млрд. долара и след това още 300 млрд. долара. ОК?“, заяви Тръмп.

Американският президент е категоричен, че ще спечели тази търговска война, защото „държал всички козове‘.

Въвеждането на митата от Вашингтон са част от политиката му на протекционизъм на Тръмп, който твърди, че родината му е ощетена и че ще запази работните места на американците.

САЩ вече въведе мита от 25% за алуминия и стоманата за Канада, Мексико и ЕС, като Брюксел се очаква да отговори съвсем скоро.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят