Любомир Кючуков за европредседателството: България постигна постижимото и реализира възможното

Западните Балкани са логичен приоритет за страната ни, категоричен е дипломатът

Страната ни се справи с председателството. Такова мнение изрази Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения. Той анализира председателството и постигнатото от него. Според Кючуков правителството е успяло да избегне отварянето на нови конфронтационни линии в ЕС и да не ескалира съществуващи скандали и противоречия.

Според дипломата основните нерешени въпроси са мигрантската криза и общата посока на развитие на ЕС.

Ако трябва да се резюмира – приключи председателство, чиито резултати отразяваха българските усилия в рамките на европейските проблеми. България постигна постижимото и реализира възможното. Страната се справи с председателството, посочва анализаторът. По думите му сме успели да надхвърлим очакванията на партньорите.

Според експерта Западните Балкани са логичен приоритет за страната ни. България успя да върне Западните Балкани високо в стратегическия дневен ред, но Софийската декларация е отстъпление, защото в нея има две големи отсъствия – разширяването на ЕС и членството на страните от Западните Балкани в ЕС, твърди още Кючуков.

Според него ЕС не е станал по-единен през 2018 година, но и видимо не е станал по-разединен.  В общественото пространство у нас бе създадена изкуствената представа, че България управлява съюза, а не председателства Съвета на ЕС. Създадените очаквания надвишаваха обективните възможности и задачи на едно председателство, обясни още той.

Анализаторът смята че за да не остане председателството един 6-месечен епизод, е необходимо тази натрупана институционална тежест и инерция, да бъдат допълнени с политики. Той обясни, че във външнополитически план България трябва отново да има своя регионална политика. В общоевропейски – страната ни да формулира и аргументира свои позиции по бъдещето на Съюза.