Последно – Законопроектът за бездимните цигари остава, увеличението – на стъпки

Политика

05-07-2018, 13:03

Снимка:

Александра Милева

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изтеглят закона за бездимните цигари (ВИДЕО)

Ще поскъпнат ли нагреваемите цигари?

Цветанов: Стремим се не да увеличаваме цената на цигарите, а да намалим приходите на фирмите

Законопроект за промяна в закона за акциза и акцизът свързан с електронните цигари няма да бъде оттеглен. Това съобщиха на съвместен брифинг в парламента ГЕРБ и Обединените патриоти. Увеличението обаче ще бъде на стъпки.

„Единственото към което се стремим е не да увеличаваме цената на цигарите, а да намалим приходите на фирмите, за да могат тези пари да влязат в бюджета“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни че са стигнали до решението след разговори с премиера и коалиционните им партньори. По думите му ще бъде по-разумно да се обсъди вариант да се започне с 50% акциз.

„Но това в момента е една възможна хипотеза. Допълнителните изчисления, които ще се направят заедно с финансовото министерство ще ни позволи да намалим печалбата на някои частни компании, но ще защитим обществения интерес“, допълни шефа на ПГ на ГЕРБ.

Председателят на Обединен патриоти Волен Сидеров отбеляза, че темата с повишаването на акциза за електронните цигари е предизвикала различни виждания. Според него ще е добре повишаването на акциза ще бъде комбинирано с прехвърлянето на част от парите за нуждаещи се.

„Пари, които мога да дойдат от цигари – да отидат за хора с увреждания“, обясни идеята си Сидеров.

Искрен Веселинов от ВМРО твърди, че за тях е било важно потребителите да не бъдат потърпевши.

От НФСБ отново припомниха, че те са съвносители на законопроекта и се радват, че имат единно становище на парламентарната група по темата.