БСП не успя да свали председателя на КЕВР

Иван Иванов остава шеф на регулатора

Депутатите гласуваха против предсрочното отстраняване на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Със 125 гласа „против“ предложението на левицата бе отхвърлено.

Миналата седмица от БСП поискаха оставката на шефа на регулатора заради сделката с ЧЕЗ. Социалистите настояха Иванов да бъде проверен и от прокуратурата.

Мотивите на социалистите са изказване на председателя в пленарна зала, от което станало ясно, че той няма да се намеси в сделката с ЧЕЗ. Иван Иванов определи атаката срещу себе си като „политическа“. И обвини „червените“, че си правят кризисен пиар чрез обвинения към комисията.

Енергийният бизнес пък се обяви в подкрепа на председателя на КЕВР Иван Иванов. В общата им позиция се казва, че фирмите в сектора очакват не дестабилизация и искания за оставки, а стабилна и независима комисия. По време на обсъждането в парламента се чуха различни мнение по темата.

„Иван Иванов и членовете на КЕВР имат огромна отговорност как ще прилагат промените в Закона за енергетиката за ЧЕЗ, не да го коментират“, коментира депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Според председателя на „Атака“ Волен Сидеров още при формирането на КЕВР от самото начало групата на БСП е подкрепила създаването й, както и състава на комисията. „С изкуствена засада ги подкрепи. От 40 човека двама бяха в залата, когато се гласуваше състава на КЕВР“, припомни Сидеров. Той предложи и преизбиране на целия състав на регулатора.

„Всички членове на комисията за дейността на КЕВР, включително колегите от БСП, са решили, че трябва да се разработят критерии, за да може КЕВР да изпълни своите правомощия по закон. А в момента КЕВР не може да ги изпълнява, защото няма критерии“, обясни председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Остро изказване срещу БСП направи депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той определи искането им като политическо. Според него от БСП са решили, че най-слабият във веригата, който могат да атакуват, е Иван Иванов.