Британската двойка край Солсбъри е отровена с „Новичок“

Свят

05-07-2018, 07:58

Снимка:

Freeimages/H Berends

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Случаят "Скрипал" се повтаря

Нищо в биографията им не подсказва, че има причина да са цел на нападение

Двойката британци, открита в безсъзнание в близост до Солсбъри, е била отровена с „Новичок“. Това потвърдиха от полицията във Великобритания, като случаят вече е поет от отдела за борба с тероризма. "След проучването на проби мога да потвърдя, че мъжът и жената са били изложени на въздействието на нервнопаралитичното вещество "Новичок", определено като същото нервнопаралитичното вещество, с което бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал", съобщи ръководителят на контраразузнаването Нийл Бейсу.

Отровената двойка са 45-годишният Чарли Роули и 44-годишната Доун Стърджис. Нищо в тяхната биография обаче не подсказва, че те могат да са цел на отравяне. Не е ясно и как точно са били изложена на отровата. Двамата са в болница в Солсбъри, където лекарите успяха да спасят живота на семейство Скрипал.

Полицията разследва местата, където двамата британци са били в деня на инцидента. И успокояват обществото на Острова, че за момента няма пряка опасност за населението. Единствените мерки, които британците трябва да предприемат е да не се докосват до предмети, които не знаят какво са всъщност, да поддържат добра лична хигиена и да се свържат с лекар при отпадналост.

Правителството вчера е свикало комисията за реагиране в кризисни ситуации и следи случая.