Парламентът решава дали да не освободи предсрочно шефа на КЕВР

Политика

05-07-2018, 07:00

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

БСП поиска оставката на Иван Иванов

Депутатите ще разгледат днес внесения законопроект от БСП за предсрочно освобождаване на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Левицата внесе в парламента искане за предсрочното отстраняване на Иванов на 29 юни  парламента, след като по време на обсъждането на годишния доклад за дейността на Комисията се стигна до скандал. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че причината за исканата оставка , е изказване на Иван Иванов в пленарна зала, от което станало ясно, че няма да се намеси в сделката с ЧЕЗ. От левицата ще внесат и сигнал до прокуратурата срещу Иванов.

Той от своя страна отвърна на нападките с коментара, че „в пленарната зала не съм заявявал, че няма да изпълня закона, а само, че го следвам“. Той обясни още, че е бил изключително предпазлив, защото „всяка непремерена реплика може да доведе до санкции срещу държавата за стотици милиони евро“. И обвини „червените“, че си правят кризисен пиар чрез обвинения към комисията.

Енергийният бизнес се обяви в подкрепа на председателя на КЕВР Иван Иванов. В общата им позиция се казва, че бизнесът в сектора очаква не дестабилизация и искания за оставки, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и икономика.