Юнкер: Благодаря, България! Благодаря!

Свят

04-07-2018, 19:02

Снимка:

twitter

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Репутацията на страната ви нараства, каза председателят на ЕК и похвали българското председателство

„Обичам момента, в който подписах договора за присъединяване на България, защото в този ден си казах - сега съединяваме европейската история и европейската география. А България играе централна и важна роля във всичко това. Благодаря, България! Благодаря!“ Това заяви в интервю за БНТ председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Той коментира имиджа на България след председателството на Съвета на ЕС. „Това първо за България председателство беше голям успех - и в сравнение с дебюта на други страни в тази роля, и в сравнение с някои, които председателстват за шести, седми път. Представянето ви беше забележително“, заяви Юнкер. И допълни, че това се отнася за правителството, премиера, министъра по европейските въпроси и председателството Лиляна Павлова, но също и заради качествата на държавните служители в България. „Много съм доволен от резултатите, които постигна България, Добра работа!“, допълни Юнкер. По думите му репутацията на България нараства. „Всеки сега смята, че България играе не просто роля, а централна роля в Европа“, допълни председателят на ЕК.
„Вашият премиер Бойко беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло. Но той инициира процес, които ни позволява да започнем преговори с Македония - вече можем да си позволим да кажем Македония, и с Албания. Тези преговори за присъединяване ще започнат през юни-юли 2019“, обясни Юнкер.