Президентът Радев говори, европейските лидери го опровергават

Изпаднаха ли наистина Западните Балкани извън фокуса на Европа?

„Западните Балкани останаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на обединена Европа“. Това изказване направи по-рано днес президентът Румен Радев по време на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“.

И докато държавният глава смело и критично се изказваше в София, в Брюксел лидерите на същата обединена Европа говореха нещо съвсем различно. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц, който пое ролята на домакин на заседанията на Съвета на Европейския съюз от Бойко Борисов, ясно заяви:

„Европейският проект ще бъде цялостен само когато Западните Балкани  принадлежат на нашата общност от нации.“

Курц посочи, че страните от Западните Балкани „не само че имат европейска перспектива, която са заслужили, но са заслужили и членство в ЕС и затова поддържаме процеса на присъединяване. Въодушевен съм, че спорът за името ще се реши окончателно и че Албания и Македония сега са в позиция да започнат преговори, макар да желаем по-бърз процес“.

Изказвания в този дух от високата трибуна на Европейския парламент направиха и други от водещи фигури в европейската политика.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че България се погрижила перспективата, свързана със  Западните Балкани да бъде по-добре разбрана. А председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер подчерта, че е важно Европа да се посвети на темата Западни Балкани.

Това, че приоритетът на Борисов за интеграция на Западните Балкани в ЕС става общоевропейски беше подчертано и по време на срещата на премиера с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

„Западните Балкани ще останат сред приоритетните политики на ЕП“, обеща италианецът.