Само за 5 месеца- Иззеха над 230 кг хероин, 23 кг кокаин и 296 кг марихуана - bulgaria.utre.bg

Само за 5 месеца- Иззеха над 230 кг хероин, 23 кг кокаин и 296 кг марихуана

03 юли 2018, 13:03 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    МВР

Бум на дизайнерската дрога в Европа, засечени са 60 нови психоактивни вещества

Само за първите пет месеца на тази година са иззети 236 кг хероин, 23 кг кокаин, 296 кг марихуана, 112 кг канабис, 101 кг синтетични наркотици. Дрогата е била спипана от МВР и Агенция „Митници“, а статистиката съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той взе участие в дискусия на тема „Наркотиците – риск за бъдещето”, състояла се в Бургас.
Съпоставката с данните от миналата година показва минимално намаление на иззети количества, но увеличение при иззетите количества марихуана, отчете зам.-вътрешният министър.
Като особен акцент той посочи данни от доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, според който в Европа са регистрирани нови 60 психоактивни наркотични вещества /повечето от които синтетични/ - лесно достъпни и водещи до увеличаване на смъртните случаи.
България не прави изключение от европейските тенденции при разпространението на наркотични вещества, но обемът е по-малък, заяви още заместник-вътрешният министър. Той открои множеството превантивни дейности за ограничаване на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите, сред които: лекции в учебните заведения, поддържане на постоянни контакти с представителите на общините, педагогическите колективи и нестопанските организации, раздаване на превантивни брошури.
За 2017 г. на територията на цялата страна са проведени общо 4247 специализирани полицейски операции, проверени са 8093 училища и училищни райони, профилактирани са над 10 000 наркосборища, питейни и увеселителни заведения. За престъпления, свързани с наркотични вещества, през изминалата година са задържани 7233 души, отчете заместник-министър Ципов.

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета